Järjestyksessään 68. Pohjola-leiri tapahtuma pidettiin 22.-27.10.2024 Vierumäellä. Tämän vuoden leirin ikäluokka oli 2009 syntyneet pelaajat. Leiri valittiin pre camp kartoitustapahtumien pohjalta 132 pelaajaa, jotka tavoittelivat paikkaa 2009 syntyneiden ensimmäiseen maajoukkueeseen. Leirin päätteeksi valittiin 2009 ikäluokan ensimmäinen U16 maajoukkue, joka kohtaa marraskuun aikana Vierumäellä Saksan.
Mutta mitä siellä leirillä siis oikein on? Halusimme tehdä yhteenvedon leirin tapahtumista ja nostaa esille meidän seuran historiaa ja ajatuksia leiristä.
Miten Pohjola-leiri etenee?
Leirille valitut pelaajat jaetaan kuuteen joukkueeseen, jotka testaavat, harjoittelevat ja pelaavat leirin aikana. Leirillä mitataan kokonaisvaltaisesti urheilijoiden ominaisuuksia. Leirin vastuulääkäri Niklas Lindblad toteaakin leiri haastattelussa, että nuoren pelaajan tulisi tähdätä riittävän ja laadukkaan unen saantiin
- Usein lääkärin vastaanotolla tulee vastaan alipalautumistila, eli on treenattu liikaa. Ei uskalleta olla treenaamatta. Jääkiekossa haastava puoli on, kun ollaan yksilöurheilijoita joukkuelajissa, jolloin ei pystytä täysin muokkaamaan jokaiselle täysin optimaalista treeniä, hän kommentoi.
Riittävän levon lisäksi Lindblad mainitsee kompastuskiveksi liian vähäisen energiansaannin. Kotioloissa yksi parhaista keinoista tukea huipulle pyrkivää nuorta urheilijaa onkin mahdollistaa laadukas ja riittävä ravinto.
Tänä vuonna joukkueiden nimet oli annettu kunnianosoituksena menestyneille U18 ja U20 maailmanmestaruuden voittaneille Suomalaisille valmentajille:
1987 U20 Hannu Jortikka (”Joret”)
1998 U20 Hannu Kapanen (”Hannekset”)
2014 U20 Karri Kivi (”Karrit”)
2016 U20 Jukka Jalonen (”Jukat”)
2018 U18 Tommi Niemelä (”Hölöt”)
2019 U20 Jussi Ahokas (”Joset”)
Leijona Vala?
Pohjola-leirin pitkiin perinteisiin kuuluu Leijona vala, mikä aloittaa virallisesti leiritapahtuman. Leijona valan yhteydessä pelaajat saavat pukea oman seurapaitansa päälle ensimmäistä kertaa leijonapaidan. Samalla he lausuvat yhteen ääneen valan, jonka tänä vuonna lausui Suomen jääkiekkoliiton uusi huippu-urheilu johtaja Olli Salo. Salolta kysyttiin leirin merkityksestä Suomalaiseen jääkiekkoiluun, johon hän vastasi näin:
- Näitä leirejä on järjestetty vuosikymmeniä ja niistä saadaan tärkeää tietoa siitä, missä suomalaisessa jääkiekossa mennään pelaajien tason suhteen. Tällä kyseisellä leirillä näemme vuonna 2009 syntyneiden ikäluokan tason ja voimme verrata sitä aiempiin ikäluokkiin. Näin saamme kuvaa siitä, mihin suuntaan olemme menossa pelaajien ominaisuuksiin liittyen
- Täällä pelaajat pääsevät myös kilpailemaan oman maan parhaimmistoa vastaan, niin kyllähän sekin kertoo meille paljon.
Salolle leiri on tässä roolissa ensimmäinen. Miehen odotukset leirille ovat kovat.
- Haluan nähdä, että kun pelaajat laittavat kypärät päähänsä ja heidät laitetaan pelaamaan, niin jokainen uskaltaisi toteuttaa itseään. Haluaisin, että he toisivat omaa itseään esiin ja pääsisivät sitä kautta näyttämään omaa parastaan. Pelien tulee olla kovatasoisia, jokaisen kuuluukin joutua koville peleissä. Haluan nähdä taistelua.
”Lupaan kunnioittaa pelisääntöjä, vastustajaa ja valmentajaa
Kunnioitan myös tuomareita ja muita jääkiekon toimihenkilöitä
Autan joukkuetovereitani ja ymmärrän, että yhdessä olemme joukkue
Tällä valalla lupaan jatkaa, Suomen Leijonan perinnettä
Ja ylpeydellä kantaa Leijona-paitaa
Leijona rinnassa – Leijona sydämessä”
Mitä muuta leirillä tapahtuu?
Leirin aikana ei keskitytä vain ja ainoastaan pelaajiin. Suomen jääkiekkoliitto haluaa nostaa kokonaisvaltaisesti esille lajin hienoutta, kokonaisvaltaisuutta sekä haastavuutta. Leirin aikana esille pääsevät jokaisen arjen sankarit, huoltajat. Huoltajat tekevät leirin aikana pitkää päivää, että kaikkien 132 pelaajan asiat olisivat järjestyksessä.
Tapahtuma on myös erittäin tärkeä erotuomareiden koulutustapahtuma. Tänä vuonna leirille valittiin yhdeksän tuomaria. Nuoret ja eteenpäin menevät tuomarit pääsevät erinomaiseen haasteeseen, sillä leirin vauhti alkaa olemaan jo erittäin kovaa Vierumäen pienessä kaukalossa. Leijonat haastatteli leirille valittua 17-vuotiasta Veeti Ruotia tapahtumasta:
– Leiriltä valitaan tuomareita maajoukkuetapahtumiin, ja hyvien näyttöjen avulla voi päästä viheltämään korkeampien sarjojen pelejä myös kotikaupungissa, hän kommentoi.
Ruoti kertoo valmistautuneensa leiriin viheltämällä useita pelejä, sekä kertaamalla ja hankkimalla tietoa tuomaroinnista. Hän odottaa leiriltä paitsi uusia mahdollisuuksia, myös hauskanpitoa.
– Leiri vaatii rohkeutta, asennetta ja kiinnostusta tuomarointia kohtaan. Odotan täältä uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia kehittyä, hän summaa.
Lisäksi leiriläiset pääsevät tutustumaan yhteistyökumppani CCM:n varusteisiin ja mailoihin ja pelaajille jaettiin viime vuosina huolta herättäneiden loukkaantumisten vuoksi vahvasti esille nousseita ranneviiltosuojia.
Kärpiltä suurin edustus Pohjola-leirillä – yhteistyössä on voimaa
Vuoden 2024 Pohjola-leirillä on pelaajia yhteensä 22 seurasta. Suurin määrä pelaajia on tänä vuonna Oulun Kärpistä, peräti 18, joista maalivahteja neljä. Poikkeuksellinen vuosi, kun samalta alueelta mahtuu neljä maalivahtia tapahtumaan. Jääkiekkoliiton maalivahtipelin kehityspäällikkö Olli-Pekka Äiljälän mukaan, 2009 ikäluokan kärki on hyvä ja taso laaja.
Kärppien vuonna 2009 syntyneiden päävalmentaja Jukka Aho kertoo, että iso tekijä siihen, että Pohjola-leirillä on paljon Kärppien pelaajia, liittyy juniorivalmennuksen laatuun koko Oulun alueella.
- U16-vaiheessa alueen parhaat pelaajat valitaan Kärppiin, tässä on seurayhteistyöllä iso merkitys. Tietysti myös laadukas sekä tavoitteellinen arjen harjoittelu ja halu kehittyä ovat vaikuttavia tekijöitä.
Nykyinen Kärppien U16-joukkue on ensimmäistä vuotta yhdessä, toiminta alkoi viime keväänä.
Aho kertoo, että kyseessä on erittäin kilpailukykyinen joukkue, jolla on mahdollisuuksia mihin vain.
- Pelaajat ovat erittäin tavoitteellisia, motivoituneita sekä hyviä harjoittelemaan sekä yksilö- että joukkuetasolla. Meillä on todella paljon laadukkaita pelaajan alkuja sekä U16- että U16 Akatemia -joukkueissa.
Aho haluaa lähettää leiriläisille vielä terveisensä:
- Leiriä on vielä jäljellä ja näyttöpaikkoja riittävästi. Onnistumisia ja virheitä sattuu kaikille, joten niissä kannattaa olla lyhytmuistinen – ”olet juuri niin hyvä kuin seuraava peli”. Nauttikaa joka hetkestä, oppikaa ja antakaa itsestäsi ihan kaikki kentälle ja joukkueelle joka vaihdossa. Kunhan ei sunnuntaina tarvitse selitellä, että annoinko kaikkeni.
Entä jos valintaa Pohjola-leirille ei tullut? ”Näyttöpaikkoja on jatkossakin”
Tapahtuma tarjoaa mukaan valituille pelaajille mainion startin matkalla kohti maajoukkueita, mutta muillekin ikäluokan pelaajille ovi Leijoniin pysyy auki. Leijonat.fi haastatteli aiheesta leirin johtaja Olli Savikkoa
– Tästä asiasta meiltä kysytään paljon, Pohjola-leirin johtaja Olli Savikko sanoo.
– Pelaajat ja vanhemmat saattavat pohtia, että maajoukkueeseen ei pääse, jos valintaa Pohjola-leirille ei tullut. Huoli on turha, näyttöpaikkoja on jatkossakin, Savikko vakuuttaa.
Hieman kärjistäen voisi sanoa, että hyvää pelaajaa on mahdoton olla huomaamatta. Suomi-kiekon pelaajakartoitus toimii niin kattavasti, että parhaat löytävät tiensä maajoukkueeseen ihan varmasti.
– Leijonissa U16-kauden kattava teema on laaja kartoitus. Kauden aikana tarjotaan näyttöpaikkoja mahdollisimman monelle lahjakkaalle pelaajalle. Pohjola-leirin jälkeen valitaan ensimmäinen 44 maajoukkuepelaajan ryhmä, mutta sen jälkeen tilaisuus tulee monelle muullekin, Savikko sanoo.
Tammikuun lopulla järjestetään Vierumäki Camp -nimeä kantava kartoitustapahtuma, jonka puitteissa tarjotaan näyttöpaikka niille, jotka eivät sitä kenties vielä syksyllä saaneet.
– Kannattaa keskittyä laadukkaaseen arkeen, työ tehdään aina seurajoukkueissa. Pitää myös muistaa, että nuoret pelaajat kehittyvät eri tahtiin. Laadukas harjoittelu, ravinto ja lepo takaavat kehityksen, Savikko muistuttaa.
Minkälaisia pelaajia valitaan U16 maajoukkueeseen – päävalmentaja Markko Kauppinen?
- Valinnoissa etsitään lähtökohtaisesti totta kai hyviä pelaajia, mutta aina etsitään sitä jotain erinomaisuutta pelaajasta. Pelaajan luistelukyky merkitsee todella paljon. Kansainvälinen taso ja seuraavalle tasolle meneminen vaatii pelaajalta hyvää luistelua ja sitä kautta myös niitä kamppailutaitoja.
- Jokaisella pelaajalla on myös se oma identiteetti ja sen löytäminen tuolta ja sellaiset isot vahvuudet niin niillähän ne pelaajat sitten tulee aina hyppäämään myös seuraavalle tasolle, jos ne perusasiat on kunnossa.
Kiekko-Laser ja Pohjola-leiri
Vuoden 2024 Pohjola-leirillä, Kiekko-Laser Juniorit ry oli vahvasti edustettuna leirillä valittujen pelaajien muodossa, mutta mukana toiminnassa oli myös seuran tuore taitovalmentaja Tomi Runtti. Kyselimme Tomilta kokemuksia ja ajatuksia leiristä, sekä mitä pelaajien olisi hyvä tiedostaa, mikäli tavoittelee tulevaisuudessa pääsyä Pohjola-Leirille
Minkälaisia pelaajia leirille valittiin?
Leirille valittiin pelaajia, jotka on pystyneet omilla pelitaidoillaan erottumaan sarjapeleissä sekä kartoitus tapahtumissa. Yleisesti ottaen lajitaidot olivat hyvällä tasolla jokaisella pelaajalla, joten eroja luotiin pelaajien välille kamppailutaidoilla, kyvyllä havainnoida ja tehdä ratkaisuja nopeammin, sekä selkeillä vahvuuksilla esim. maalintekotaidot ja luistelu.
Minkälaisia pelaajia kartoitettiin ensimmäisiä U16 maajoukkue valintoja tehtäessä?
Leirillä monille pelaajille pelit olivat tähän asti heidän urallaan vauhdikkaimpia ja kovimpia. Joten joukosta erottui U16 maajoukkuevalintoja ajatellen varmasti hyvällä luistelutaidolla, kamppailutaidoilla, kyvyllä reagoida nopeasti muuttuviin pelitilanteisiin/pelitilannerooleihin.
Ennen kaikkea myös jatkuva ympäristön havainnointi jotta, pystyi tekemään oikeita ratkaisuja kiekon kanssa. Jokaisella maajoukkueeseen valitulla pelaajalla on myös varmasti omat vahvuudet, jotka on maajoukkuevalmentajat ovat pystyneet havaitsemaan katsomoon.
Mitä viestiä haluat lähettää seuran junioreille, jotka tavoittelevat tulevaisuudessa pääsyä Pohjola-leirille?
Pelaaja, joka tavoittelee tulevaisuudessa paikkaa Pohjola-leirille tai vieläkin pidemmälle tulee huomioida ennen kaikkea harjoittelu ja että tunteja ja toistoja tulee riittävästi. (Huipulla tähtäävä vähintään 20h/vko).
Kaikki lähtee omasta kunnianhimosta olla parempi ja kehittyä. Pelkät ohjatut harjoitukset eivät riitä. Lajitaidot pitää olla hyvät, etenkin luistelu. Pelata pitää paljon, jotta oppii pelaamaan erilaisissa pelitilannerooleissa ja tekemään sitä kautta kentällä voittavia ratkaisuja niin hyökkäävässä kuin puolustavassa roolissa.
Pelkästään ahkera harjoittelu ei tee sinusta kuitenkaan valmista maajoukkuepelaajaa. Urheilijan laadukkaan pyramidin muodostuu harjoittelun lisäksi laadukas uni sekä riittävä ja monipuoleinen ravinto. Mitä aikaisemmin nämä asiat pystymme hallitsemaan omassa arjessa, sen helpompaa meidän on toimia, harjoitella, kehittyä ja nauttia tekemisestä.
Ulkojää kausi lähenee. Erinomainen paikka kehittää omatoimisesti luistelua, laukausta, syöttämistä, kiekonkäsittelyä sekä pelata!
Pohjolan-leiri numeroina ja palkitut
Pohjola-leiri valinnat tehdään alueellisesta pre camp tapahtumista, mitkä järjestettiin Vierumäellä, Forssassa ja Vuokatissa. Vuonna 2024 pre camp tapahtumaan valittiin yhteensä 304 pelaajaa
- 32 maalivahtia
- 110 puolustajaa
- 162 hyökkääjää
Pre camp kartoitustapahtumien pohjalta valitaan yhteensä 132 pelaajaa Vierumäellä järjestettävään Pohjola-leirille (12 maalivahtia, 48 puolustajaa, 72 hyökkääjää).
Kauden 2024 Pohjola-leiri palkinnot:
Leirin paras alue: Etelä
Leirin paras seura: Kärpät Oulu
Leirin Kunnioita peliä -palkinto: Jari Peltonen, Vierumäen jäähalli, kentänhoitaja (40. Pohjola-leiri)
Hannu Aravirran valmentajapalkinto: Antti Uitto, Karrit
Leirin paras erotuomari: Roope Pelander, Etelä-Pohjanmaa
Leirin paras maalivahti: Vertti Saastamoinen, HIFK Helsinki (Karrit)
Leirin tähtipelaaja: Paavo Fugleberg, TPS Turku (Joret)
All Stars -kentällinen:
Maalivahti: Vertti Saastamoinen, HIFK Helsinki (Karrit)
Puolustajat: Roni Kuukasjärvi, Ilves Tampere (Hannekset), Aaro Fräntilä, JYP Jyväskylä (Karrit)
Hyökkääjät: Luca Santala, Kiekko-Espoo (Joret), Benjamin Lehtinen, Tappara Tampere (Hannekset), Aatu
Vuohijoki, TPS Turku (Hannekset)
Leirin paras pelaaja: Luca Santala, Kiekko-Espoo (Joret)
K-Laser kasvatit valittuna Pohjola-leirille 2020 –
* valittiin U16 maajoukkueeseen / pelannut U16-U20 maaotteluita
2020 – 2005 syntyneet ja missä he ovat nyt
*Lauri Eskola Ässä U20 SM
*Niklas Seppänen Ilves U20 SM
Joonas Eronen Jukurit U20 SM
Artturi Tapaninaho Jukurit U20 SM
Elias Mourujärvi Kärpät U20 SM
2021 – 2006 syntyneet: ja missä he ovat nyt
Matias Oja –
Juuso Silvola –
*Benjamin Pietilä Kärpät U20 SM
Eeli Pinola Kärpät U20 SM
2022 – 2007 syntyneet: ja missä he ovat nyt
Lauri Hannula –
*Alvar Ervasti, JYP U20 SM
Emil Gussander Kärpät U18 SM
Verneri Saarenpää –
*Aleksi Tynkilä estynyt osallistumasta leirille Kärpät U20 SM
*Veeti Ruotsalainen estynyt osallistumasta leirille Kärpät U20 SM
2023 – 2008 syntyneet: ja missä he ovat nyt
*Eetu Särkkä Kärpät U18 SM
*Atte Toivonen Kärpät U18 SM
2024 – 2009 syntyneet:
Niilo Hinno
Joel Ylilauri
*Niilo Gussander
Eeli Hyvönen
Pyry Siltala
2025 – 2010 syntyneet: ??
Kiekko-Laser junioreiden urheilutoiminnan tavoitteissa on kasvattaa joka vuosi 2-5 pelaajaa Pohjola-leirille.
Tsekkaa Pohjola-leirin fiilistely video tästä (finhockey instagram tili)
Alkuperäiset uutiset ja kuvat: Leijonat.fi